HVERDAG

Endnu en indsigt – om selvtillid og selvværd

 

Måske du læste mit indlæg for et stykke tid siden? (Ved godt at der er lidt stille på bloggen i øjeblikket)

Ellers vil du måske læse det nu, inden du læser videre i dette indlæg.

Læs det her : “Jeg gjorde det igen – om kærlighed og frygten for at miste.

 

For efter at have udgivet indlægget omkring min frygt for miste, gik mine refleksioner igen i gang, efter at have tænkt lidt over mine egne skrevne ord.

Elsker hvordan det at skrive, kan fungere som den rene terapi, og åbne op for en masse indsigter omkring sig selv.

Så her kommer endnu 2 indsigter jeg har gjort mig…

Meget af det vidste jeg egentlig godt – Jeg har bare ikke gjort ”nok” ved disse problemer, eller rettere sagt ved de mønstre, som jeg bliver ved med at gentage gang på gang i nye relationer.

 

Overskriften på mit sidste indlæg, kunne nemlig ligeså vel have været:

”Faderlige komplekser, og en følelse af mindreværd”, eller ”Genskabelse af forholdet mellem første primære omsorgsgiver i nye kærlighedsrelationer”.

 

Åh jo, det er skam rigtigt nok.

Vi skal nemlig helt tilbage til da jeg var barn, hvor jeg ikke følte mig elsket og værdsat nok som jeg var.

Det var nemlig allerede der, at jeg fik indbygget de her overbevisninger og mønstre, som nu kontrollere mig i mit voksne liv, når jeg prøver at indgå i nye kærlighedsrelationer.

 

Jeg tror nemlig ikke selv på, at jeg er værd at elske.

Og selv om jeg har masser af selvtillid, så er der et stort minus på selvværdsskalaen.

– Og ja, der er nemlig stor forskel på selvtillid og selvværd, så det vil jeg prøve at forklare dig lidt om her.

 

Selvtillid

Er ofte bundet op på præstationerne i dit liv.

Du tror på at du kan noget, og har samtidig tiltro og tillid til dine egne evner.

”Jeg kan hvad jeg vil” mentaliteten, ville være et fremragende eksempel her – og giver nok genlyd for dig der sidder og læser med, som også har selvtilliden i orden.

Selvtillid er de ydre værdier, og er altid dem der som oftest kan måles, ses og vejes af andre.

Så selvtillid er altså alt det ydre – som f.eks. job, titel, udseende, bedrifter, og præstationer i livet.

 

 

Selvværd

Er følelsen af, at du er noget værd som menneske, og at du selv ved, at du er værd at elske, lige præcis som du er.

Selvværd er alt det indre, og følelsen af at vide, at du altså ER god nok, UDEN at du skal bevise noget, præstere, eller gøre noget specielt for at du har værdi som menneske, eller for at andre skal kunne lide eller elske dig.

Du ved nemlig, at du er værdig til at blive elsket uanset hvad.
Selvværd er noget som andre ikke kan se, eller bedømme dig på – for det er noget som er indeni dig.

Så selvværd er altså alt det indre – som f.eks. dine tanker om dig selv, og dine overbevisninger.

 

Og ja, jeg har lavt selvværd, og heri ligger også mange af mine udfordringer i livet.

 

 

Problemstilling ved selvtillid og manglende selvværd

Problemet, foruden alt det som jeg lige har skrevet, er, at hvis du har en masse selvtillid, så prøver du bevidst/ubevidst at kompensere for det manglende selvværd.

Og det får du det sjovt nok kun værre af, for per automatik vil du præstere mere, end du rent faktisk kan holde til som menneske, for det tror du at du skal, eller at du bliver nødt til, for at være noget værd og for at kunne blive elsket.

Så du ender måske med at gøre langt mere for andre, end hvad du burde gøre, og hvad du måske har lyst til at gøre.

Og når jeg tænker tilbage på mit eget liv, så er det lige præcis dét, som jeg altid har gjort.

Knoklet, most og mast på, for at bevise mit værd som menneske, selv om jeg selvfølgelig burde vide, at jeg allerede ER ligeså meget værd som alle andre.

Men ja, her kommer alle overbevisningerne frem som man har lagret som barn.

Og selv om at man i dag, burde være blevet klogere på ens eget værd som menneske, så hersker den barnlige logik, som stadig søger bekræftelsen og anerkendelsen ”udefra”.

Så nu er jeg selvfølgelig begyndt at arbejde med alle de her mønstre og overbevisninger, som tilsyneladende viser sig at være mit helt store problem i mit manglende kærlighedsliv, ja endda bare i mit liv generelt.

Og eftersom at min selvtillid ikke fejler noget, og at jeg er af den overbevisning, at jeg altså kan hvad jeg vil, så har jeg da selvfølgelig allerede nu gennemgået et 3 dages kursus, hvor jeg er kommet i dybden med nogle af alle disse her ting, for at finde ud af, hvor og hvad de helt præcist stammer fra.

Og skal vi ikke bare sige, at det er ret interessant.

For nogle af de ting der dukker op på lystavlen, ville i dag virke som småting, ja måske endda fuldstændig uden betydning, hvis de igen blev sagt eller gjort – men som barn, der har de ting sat sig godt og grundigt fast – så godt fast, at de har fuldt med hele vejen igennem ens liv, og udgør en stor del af ens tanker og overbevisninger den dag i dag.

Så ja, der bliver arbejdet på højtryk, for at rette op på alle disse tanker og overbevisninger, og det er et arbejde som jeg nyder at udføre – for hold da helt kæft med indsigter, og aha-oplevelser der dukker op undervejs.

Og lige nu, ja der glæder jeg mig faktisk lidt til at møde en ny fyr nu – (venter lige lidt) for jeg er mere bevidst omkring mine mønstre nu end nogensinde før, og jeg er derfor også bevidst om, hvad det er der sker oppe i mit hoved, når jeg panikker og reagere ud fra det ”velkendte”, og mine lagrede overbevisninger, ligesom jeg gjorde sidst, da jeg mødte en ny fyr.

Så næste gang bliver det anderledes… Hånden på hjertet, ama´r og alt det der…

Vi ses!

 

 

Vil du dele med andre Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *