LIVSSTIL & SUNDHED

“Det er lettere og billigere at fylde sig med junk og sukker…”

… ”så er det jo ikke så mærkeligt” – Dette var én af kommentarerne til et opslag inde på LinkedIn, lagt op af endnu en af de såkaldte kost og træningseksperter, hvor han fortalte lidt om det faktum, at over halvdelen af Danmark’s befolkning er overvægtige, og derfor befinder sig i ”den røde gruppe”.

 

Kommentaren på opslaget, kom fra én af dem i den røde gruppe.

 

Da jeg så denne kommentar, gik jeg straks i gang med at skrive et langt modsvar, men valgte til sidst bare at slette den, da mine svar på andre folks kommentarer ofte udleder til en stor viral diskussion, hvilket jeg egentlig ikke gider at bruge min tid på.

Næh, så heller lave et indlæg, hvor jeg kan få forklaret hvad jeg lige præcis mener om sådan en kommentar, og ikke mindst mennesket bag. ( Du er doven, og jeg håber ikke at du har børn).

 

Så kære dig, der syntes at det er lettere og billigere at fylde sig med junk og sukker, og at det derfor ikke er så mærkeligt at du gør det… Hold da kæft en dårlig undskyldning! Svarer squ da til at man høre en alkoholiker sige at øllet er billigere end for eksempel juice, og at det derfor ikke er så mærkelig at han drikker.

 

Er det lettere?

 

Om det ligefrem er lettere, er vel blot et spørgsmål om, om du mener at du har for travlt, er villig til, eller simpelthen bare er for doven til at tilberede din mad selv?

Jeg læser altså sådan en kommentar, som at man ikke har tænkt sig at spise sundt, eller i det mindste bare sundere, med mindre andre ligefrem har tilberedt den, så den er klar til at blive indtaget – man er vel nok magelig?

 

Når personen skriver at det er lettere, referere han så til de daglige stop på tankstationen, hos bageren, og drive in’n på McDonalds?

Ja, men så er det da let. Let at være ligeglad.

 

Som jeg ser på det , så er det et valg man tager om at det skal være let.

Og som jeg også ser det – så må det da være lettere at have spist morgenmad hjemmefra, samtidig med at man har tilberedt mad til resten af dagen også.

Så slipper man da for at skulle holde ind alle disse steder.

Det var let.

Det andet er bare dovent, og et bevidst valg man tager, baseret på ren og skær dovenskab.

Jeg er ked af at skulle være den der gøre dig opmærksom på dette, men at leve usundt er et valg – og det er tilmed dit helt eget valg, da ingen tvangsfodrer dig her i landet, og du bestemmer derfor helt selv hvad du fylder i hovedet – blot til info rød gruppe.

 

 

Er det billigere?

Altså, der hvor jeg handler, koster en pose gulerødder det samme som en pose franske kartofler?

Og en hel pose havregryn koster stadig mindre end sneglen fra bageren – og det har den altid gjort.

Desuden indeholder denne ene pose havregryn morgenmad til alle ugens 7 dage.

 

Så igen, forstår jeg ikke dette udsagn om, at det både skulle være lettere og billigere at leve usundt, og af sukker og junk.

Men igen, der er også så meget som jeg ikke forstår…

 

Eksempel :

Jeg skal have aftensmad, og har valget mellem at køre på McDonalds eller i Netto.

På McDonalds skal jeg af med (det er bare et skud) lad os sige 80 kr, for et enkelt måltid ”mad”.

I Netto skal jeg ligeledes handle ind til (kun) et enkelt måltid.

Jeg køber derfor ind til at lave hakkebøffer med grøntsagsmos og en spidskål salat – godt!

 

Du får squ lige ingredienserne, og købsbeløbet her :

Hk. okeskød – 500gram / 30 kr
Blomkål 12 kr
Søde kartofler 15 kr
Spidskål 12 kr
Hvid ost 27 kr
Tranebær 15 kr
Nødder 15 kr
En pose æbler 18 kr

 

Det samlede beløb for alt dette er 144 kr.

 

Hov nej, vent. Det var jo straks noget dyrere end de 80 kr på McDonald’s.

Ja, den store forskel ligger i, at jeg i mit ovenstående køb har mad til flere dage, hvor det kun er nødvendigt at handle lidt ind til at ”spæde” op med, hvorimod at besøget på McDonalds igen i morgen stadig vil koste dig (endnu) 80kr.

 

Det er vitterligt ikke kvantefysik vi har med at gøre her, men almindelig sund fornuft. (brugte også en lommeregner til at regne beløbet sammen med)

 

Bonusinfo:

Ovenstående måltid kostede mig 20 min i køkkenet.

Jeg skulle altså ikke ned og starte bilen, for at køre de 3 km til den nærmeste McDonalds, holde 7 min i kø (går ud fra at der er lang kø, når nu det er så let og billigt at købe sin mad der), for derefter at skulle køre de 3 km hjem igen.

 

Elsker eksempler, så du får lidt flere, hvis den stadig ikke er feset ind på lystavlen.

 

Eksempel :

Min daværende kæreste kunne ikke forstå, hvordan at hans penge så hurtigt slap op, da han jo efter eget udsagn ”ikke brugte nogle penge”.

Det kunne jeg dog let svare ham på, efter at have set hans bankudtog.

Hver dag brugte han nemlig gennemsnitlig 60 kr, på enten sodavand, sandwich eller kage, imens han var på arbejde (som tømrer) – altså ca. 300 kr om ugen, på noget der egentlig slet ikke var nødvendigt, da han havde mad med hjemmefra.

Først da han så regnestykket, gik det op for ham, hvad hans penge egentlig gik til – som for det meste var kage.

Efterfølgende kom jeg med et forslag, om ham og hans makker ikke blot kunne nøjes med at fejre fredagen på denne måde, hvilket ham og hans bankkonto syntes lød som en rigtig god idé. Succes!

 

Så igen, er det billigere at leve usundt?

-Du kan emmer’væk få meget rugbrød, pålæg, frugt og grønt om ugen til 300 kr.

 

Så til dig i den røde gruppe, der kom med sådan en kommentar om, at det er lettere og billigere at leve af sukker og junk, og at det derfor ikke er så mærkeligt at du gør det – jeg håber at du læser med.

Hvis du har brug for tip og tricks til at leve en normal og sund livsstil, så du ikke ”behøves” at leve af sukker og junk, – så er du velkommen til at kontakte mig.

Jeg skal gerne hjælpe dig med at lave et budget, en indkøbsliste, og en madplan.

 

Og til den såkaldte kost og træningsekspert der syntes godt om denne kommentar, (hvilket i min optik, er at være enig i det der stod i den) – du kan da vist ikke være berettiget til denne fine titel, hvis du ikke er uenig i, at det er lettere og billigere at fylde sig med junk og sukker.

 

Og det var squ så lidt.

 

 

 

 

 

Vil du dele med andre Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *